zondag 26 mei 2013

Mens en natuur - Hoe groen ben ik?

Ecologische voetafdruk



De ecologische voetafdruk  is een schatting van de oppervlakte die je jaarlijks gebruikt om je levensstijl te verzekeren.
De duurzame voetafdruk bedraagt 1,8 hectare, dit is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben :
- indien wij niet meer willen verbruiken dat wat de aarde jaarlijks produceert (dus enkel het  rendement verbruiken en niet het kapitaal)
- indien alle mensen dezelfde toegang zouden hebben tot de natuurlijke hulpbronnen





Mijn ecologische voetafdruk bedraagt 10.4 ha hetzij 104022 vierkante meter, terwijl deze van de gemiddelde Belg 8 ha bedraagt.

Blijkbaar is er nog werk aan de winkel. Ik zou deze ecologische voetafdruk, mits toepassing van bepaalde maatregelen (gemakkelijke en moeilijkere zoals de trein nemen om te gaan werken, een paar keer per week vlees vervangen door vegetarische maaltijd, een spaardoucheknop plaatsen,...),  kunnen herleiden tot 8,99 ha wat een besparing oplevert van 14100 m² voor onze planeet. Toch moet ik nog verder werken aan de verkleining van deze afdruk.


Ik wil toch eerst een overzicht geven van wat ik noem, de groepen "hoe groen ben ik" alvorens mij aan één van deze groepen te linken :

De onschuldige wachter:

Ze zijn goed op de hoogte, maar het minst van allemaal bereid om een inspanning te doen. Ze vinden dat de overheid meer moet doen. Maar op het vlak van energiegebruik is hun gedrag toch milieuvriendelijk.
 Een persoon gaat iedere dag met zijn fiets naar het werk, hij doet dit niet voor het milieu, maar voor zijn eigen belang, want hij wil een goede conditie.

De geremde hoper:

Ze vinden milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag.
Een persoon zijn werk is op 3 kilometer van zijn huis en hij zou perfect met de fiets kunnen gaan werken. Het zou ook beter zijn voor het milieu, want zo is er minder CO2 uitstoot. Toch gaat de persoon met de wagen.

De gelaten ontkenner:

Wil niet en doet niet . Ze geloven niet dat hun gedrag invloed kan uitoefenen op het milieu. De wetenschap zal het probleem wel oplossen.
Een persoon gaat naar de winkel en zou graag een zaklamp kopen. Hij kan kiezen tussen een zaklamp op batterijen en een zaklamp waar je hem handmatig moet opladen. De verkoper raadt de zaklamp, waarbij je hem handmatig moet opladen aan, want het is beter voor ons milieu. De persoon wilt een zaklamp met batterijen en de verkoper moet zwijgen over het ecologische gedoe, want hij gelooft hier toch niet in. Waarom zou hij ook een zaklamp kopen die hij handmatig moet opladen, terwijl hij een kan kopen die meteen brandt door de batterijen?

De groene doener:

Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag.
Een persoon bouwt een nieuw huis helemaal zelf, zodat hij weet dat het dagelijks wordt gebouwd. Hierin steken ze allerlei zaken die goed zijn voor het milieu, bijvoorbeeld heel veel isolatie, zonnepanelen, gebruik spaarlampen,

Ben ik nu een gelaten ontkenner of een onschuldige wachter? Of eerder een geremde hoper of groene doener? Is er een kloof tussen attitude en gedrag?


Ik beschouw mezelf als een "een geremde hoper". Ik wil wel en doe wel mijn best om te zorgen voor het milieu maar soms moet ik toch toegeven dat ik niet steeds milieubewust ben. Ik vind het nochtans belangrijk, maar in de praktijk durf ik wel een aantal dingen te vergeten.  Vooral in mijn appartement durf ik wel eens lichten laten branden op plaatsen waar ik op dat moment niet aanwezig ben. Wanneer ik een bad neem, laat ik dit nogal goed vol lopen. Ik heb het ook graag warm in huis, en ik zet de verwarming dan ook aan de hoge kant. Alhoewel ik dichtbij het station woon, ga ik toch met de wagen werken, omdat ik dan anders nog vroeger moet vertrekken en nog later thuis ben. Maar ik sorteer wel al mijn afval. Papier, glas, groenten en fruit en restafval allemaal apart in de daartoe voorziene vuilnisbakken. Buiten op de straat zal ik mijn afval ook in de daartoe voorziene vuilbakken gooien. Wanneer ik thuis ben en het is mooi weer, neem ik wel regelmatig mijn fiets in plaats van mijn auto.

Wil jij jouw ecologische voetafdruk berekenen: klik dan op één van de volgende links :

http://wwf-footprint.be/destandaard/

http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten