zondag 26 mei 2013

Mens en natuur - Wat is de plaats van de mens in de natuur?


Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek én wat nodig is om te leven. Als wij als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond.

Boeddhisten zien zichzelf als onderdeel van de natuur. Mensen zijn slechts een draadje in het web van het leven. Andere belangrijke draden zijn de dieren en de planten. Als je de andere draden van het web kapot maakt of vernielt, heeft dat invloed op de samenstelling van het web waar jouw bestaan van afhangt. We vernielen het evenwicht en de harmonie in het web en, uiteindelijk, in onszelf.

De mensen moeten zich bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen. Ze moeten inzicht hebben in de relatie tussen de mensen en de planten, dieren en alle andere levende wezens. De mens kan zich niet gedragen alsof de aarde zijn eigendom is zodat hij ermee kan doen wat in hem opkomt.


We zijn hier slechts op bezoek, net zoals de rest van de levende wezens. Boeddhisten wordt daarom aangeraden om met de natuur heel respectvol en voorzichtig om te gaan. Milieuvervuiling of op een andere manier schade toebrengen aan de natuur gaat in tegen de aard van het boeddhisme.

Bron : http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-boeddhisme





De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden.

Volgens de Bijbel, het heilige boek van de christenen, is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. 
Dit betekent niet dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen (als een conciërge of rentmeester*). De mens is geen eigenaar van de aarde en hij mag de aarde niet uitbuiten. Hij moet er goed voor zorgen, omdat er na hem ook weer mensen komen. Daarom wordt er in het christendom gezegd dat de mens de aarde niet bezit maar heeft geleend van God.

Misschien is de natuur nog wel veel meer. Veel christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois als de natuur kan niet zijn ontstaan vanuit een oerknal. Daar moet een schepper aan te pas zijn gekomen.Vernieling van natuur, milieuverontreiniging, slecht zorgen voor dieren, is voor gelovige christenen net als verwaarlozing van de schepping. En dat doe je niet, dat is tegen de opdracht die God ze heeft gegeven : zorg goed voor de aarde!

Bron : http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-christendom



Het hindoeïsme kent vele goden, maar sommige hindoes geloven helemaal niet in een god.
Je hebt dus hindoes in soorten en maten.

Maar wat alle hindoes bindt, is de manier waarop ze tegen de natuur aankijken.
Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten.
Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. De hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren!

Twee andere elementen van het hindoeïsme zijn ook belangrijk voor de omgang met de natuur. De Ahinsaleer is de leer van de geweldloosheid. Hindoes mogen geen geweld gebruiken. Deze geweldloosheid draagt ook bij tot respect voor de dieren, planten, natuur, milieu enz.

Volgens het hindoeïsme is het de plicht van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden. Van die goede daden profiteren andere mensen, dieren, planten en het milieu.

Bron :  http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-hindoeisme





Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van vruchtbare grond is in 90 procent van het land een probleem. De noodzaak van natuurbescherming kwam hier later bij. Tema beroept zich op het heilige boek van de islam: de Koran.
Er zijn talloze soera’s* in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens.
Een soera beschrijft dat alle planten en bomen de eer van Allah zingen. Een goede moslim gedraagt zich dus ook verantwoordelijk naar zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medewezens uitsterven, moet in het hiernamaals verantwoording afleggen.” Dit boek behoort tot de islam.

Bron : http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-islam







Volgens het Jodendom heeft Jahweh, de god van de joden, de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan. 

De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals voedsel, hout om huizen te bouwen etc. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.

Er zijn veel joodse organisaties die zich richten op de natuur, in Israël en daarbuiten. Deze organisaties willen de mensen dichter bij de natuur brengen, willen hen leren over halacha (= godsdienstige wet waaraan een jood zich moet houden) en natuur, kinderen bewust opvoeden met de natuur enz.

In het algemeen gesproken, verbieden de rabbijnen alle vernietigende daden. Beschermen van de natuur is daarom belangrijk in de joodse traditie.

Maar de natuur is niet alleen iets positiefs voor joden. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakte bijvoorbeeld een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en de Egyptenaren honger leden.  Sommige joden zien in de huidige milieuvervuiling ook een straf van God.

Bron : http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-jodendom









Mijn mening hierover

Bij het lezen van dit artikel  over "natuur in de wereldreligies" merk ik, dat de natuur in alle godsdiensten belangrijk is . In elk geloof wordt er op een betekenisvolle manier omgegaan met de natuur waarvoor zorg moet gedragen worden, want de natuur betekent niet alleen leven maar ook voedsel.
Elke godsdienst, of het nu het boeddhisme, christendom, hindoeïsme, jodendom of islam is, draagt volgende slogan hoog in het vaandel : "respect en eerbied voor de natuur". 

Moet ik dan besluiten dat er nog weinig gelovige mensen zijn die de principes van hun godsdienst respecteren ? Want wat stel ik nu vast ?  De MENS die deel uitmaakt van onze mooie natuur, is de grootste boosdoener die het evenwicht in de natuur verstoort !!

De lucht, die we inademen, is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, zonder gezonde lucht kunnen vele dieren niet overleven. Nu zien we dat de fabrieken die de mensen bouwen, veel luchtvervuiling veroorzaken.

Ook de auto's en de vele verwarmingsinstallaties in de huizen dragen bij tot de vervuiling.
De uitlaatgassen van auto's bevatten veel koolmonoxide, een stof die voor levende wezens dodelijk kan zijn.



Grote bosoppervlakten, "de groene long van onze aarde", heeft de mens reeds omgekapt omwille van het timmerhout waardoor allerlei woongebieden voor diverse soorten dieren verloren zijn gegaan. 
Ook heeft hij grote stukken land, bewoond door verschillende diersoorten, in cultuur gebracht om er huizen, boerderijen, fabrieken en dergelijke te bouwen. En het eind ervan is nog niet in zicht ! 



Maar de mens berokkent de natuur nog véél meer schade. 
Hij loost allerlei afvalstoffen in rivieren en meren en andere waterlopen, wat een nefaste invloed heeft op de dieren en planten die er in leven. 

In elk huisgezin worden wasmiddelen gebruikt. 
Ook het schuim hiervan, dat via riolen in de waterlopen geloosd wordt, maakt dat heel veel wateren ongeschikt worden voor dierlijk en plantaardig leven. 
Veel huisvuil wordt door de mens achtergelaten in de natuur. Iets waar waar ik me stelselmatig aan erger als ik met vakantie ben in Oostenrijk en toeristen langs de bergpaden hun etensresten, blikjes, plastiekzakjes,... achterlaten.  



Rampen met olietankers, meestal veroorzaakt door menselijke fouten, betekent voor de vele zee- en strandvogels die langs de kusten leven, de dood. De vogels worden met olie besmeurd en zijn doorgaans gedoemd om te sterven.





Betekent de negatieve invloed, uitgeoefend door de mens op onze natuur, ooit het einde van onze Moeder Aarde ?


1 opmerking:

  1. Dit is, volgens mij, het grootste probleem van onze huidige samenleving: we zijn niet meer verbonden met de natuur. Voor velen is de natuur een randverschijnsel. Men gaat wandelen in het park en weet niet waar de melk vandaan komt. Wie in grote steden geboren wordt maakt meestal zo goed als geen kennis met de natuur en wie op het platteland geboren wordt maakt enkel kennis met een vermenselijkte vorm van de natuur. We vinden geld belangrijker dan natuur.

    BeantwoordenVerwijderen